Ladang Teh Boh Sungei Palas Cameron Highlands |
Ermm..hari ni nak berkongsi cerita tentang Camellia Sinensis atau Camellia Thea nama saintifik bagi pokok teh. Teringat hari ini, rakan setugas lama yang digelar Man Teh O kerana amat gemar dengan minuman tersebut. Begitu juga rakan lama di Lumut yang gemar meng'order' teh O nipis, gelas besar satu, harga kurang..hehehe..nostalgia. Bahkan aku yang dulu cuba-cuba bertukar ke air Horlick, kini dah jadi penggemar utama minuman berasaskan teh. Nak minum minuman berasaskan kopi, mudah pulak terkena tempias batuk..entahlah kenapa...Kini dah sebati dengan teh O kurang manis bila berkunjung ke kedai-kedai makan...Lee Teh O le gamaknyer sekarang..sebut teh, macam-macam menu boleh di'order'..teh tarik, teh O nipis, teh O peng(ais),Teh Ais, Teh susu, teh O limau...hmmm indahnya Malaysia..Jika merujuk ke wikipedia..pokok teh di Malaysia ditanam sejak zaman koloni British lagi dan ia telah diminum di China sejak zaman Dinasti Tang : (618-907M). Dan daun/pucuk pokok renek ini mengalami pelbagai pemprosesan iaitu pengoksidaan, pemanasan, pengeringan,pengasingan sebelum daun teh tersebut di jual di pasaran.
Pengalaman ke Ladang Teh Sungei Palas, Cameron Highlands pada November 2011 telah mendedahkan aku situasi sebenar cara pemprosesan teh..biasalah berkunjung ke Anjung Teh Boh Sungei Palas, jadi jika anda ke Cameron Highlands jangan lepaskan peluang untuk bersantai menikmati pemandangan indah di sana. Melihat sendiri ladang teh, menikmati aroma minuman panas teh serta menjelajah ke kilang teh di Ladang Teh Boh Sungei Palas.
Ketika merentas melalui Simpang Pulai untuk ke tanah tinggi tersebut, sempat singgah di Avant Chocolate Manufacturing dan tertarik dengan pelbagai corak pembungkusan teh. Bagi penggemar pengumpul koleksi pasti tidak melepas peluang mengumpul koleksi tersebut. Aku sempat membeli Tea Book Vol.1 ..teh jenama Basilur dari Sri Lanka (Ceylon) rupa-rupanya..memang menarik gaya pembungkusan teh..pasti menambat hati. Bahkan sekarang, setiap petang, dapat aku menikmati aroma haruman minuman teh hitam jenama Basilur . Entah bila akan berkunjung semula untuk membeli koleksi tea book tersebut.
Salah satu proses pemprosesan daun teh di Kilang Teh Boh |
Pelbagai corak pembungkusan teh : menarik tertarik.. |
Merujuk artikel dalam Majalah Nur Apr 2012, terdapat pelbagai khasiat teh dan buat penggemar minuman tersebut jadikan ia sebagai satu amalan :
- Teh dan Jantung : polyphenol antioksida yang terkandung di dalam teh terutamanya teh hijau menghalang pengoksidaan kolestrol yang boleh mengakibatkan sumbatan pada salur darah. Kajian mendapati subjek yang mengamalkan minum teh hijau mempunyai tahap kolestrol dan LDL (kolestrol jahat) yang rendah. Kajian di China mendapati secawan teh hijau sehari mengurangkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak 10 peratus.
- Teh mengandungi kafein : Kajian mendapati pengambilan maksimum lapan cawan teh sehari adalah selamat daripada kafein berlebihan. Teh dianggap sebagai satu daripada tujuh keperluan dalam kehidupan masyarakat cina. Selepas air putih, teh adalah minuman yang paling banyak dikonsumi oleh populasi dunia. Teh juga mengandungi antioksida polyphenol (cathecin), mineral dan vitamin.
- Teh dan kanser : Kajian di Jepun menunjukkan kadar tujuh cawan teh hijau sehari merendahkan risiko kanser usus sebanyak 54% berbanding mereka yang tidak mengamalkan minuman ini. Perlu diingat, teh dengan tambahan whipped cream , gula, susu pekat manis atau teh 3 dalam 1 adalah tidak digalakkan malah tidak menyihatkan.
- Teh dan anemia : Teh mengandungi tahnin, sejenis bahan yang boleh menghalang penyerapan zat besi. Zat tersebut diperlukan untuk membina sel darah merah. Mereka yang menghidap anemia perlu megehadkan jumlah teh yang diminum.
- Teh : Fungsi otak dan saraf : polyphenols yang terkandung di dalam teh berkemungkinan mampu melindungi sel otak dan saraf. Amalan minum teh merendahkan risiko penyakit seperti dementia (kemerosotan fungsi pemikiran), Alzheimer serta parkinson. Satu kajian di Jepun dijalankan semakin kerap pengambilan teh hijau semakin rendah simptom kemurungan yang dialami.
- Teh ketika hamil dan menyusu badan : Teh mengandungi kafein yang boleh melalui plasenta dan masuk ke dalam susu ibu. Kafein seharusnya dihadkan ketika mengandung atau menyusu. Pengambilan teh hijau yang berlebihan semasa mengandung mempunyai kesan terhadap tahap asid folik pada ibu. Praktikkan kesederhanaan dalam diet harian anda dan elakkan mengambil suplemen asid folik bersama teh.
Selamat menikmati minuman teh @ hi-tea...hmmm, didoakan semoga kita semua akan sentiasa dipayungi rahmat dari Allah swt...insyaallah
No comments:
Post a Comment